torstai 27. tammikuuta 2011

Pörssi

Ei kahvi oikeasti kallistu. Kyse on vain siitä, että Pörssikeinottelijat pitävät kahvin hinnan keinotekoisesti korkealla mahdollisimman paljon vastikkeetonta rahaa saadakseen. Vähän väliä Kansalainen joutuu käyttämään lähikaupassa koko kirosanarepertuaarinsa huomattuaan presidentin maksavan taas 30 snt enämpi. Kerran parissa viikossa on hypermarketissa costaricapaketti tarjouksessa kahdella eurolla (1 / eläkeläinen). Ko. alennusmyyntien yhteydessä syntyvissä kahvikaaoksissa loukkaantuu keskimäärin 3-5 senioria, lähemmäs kymmenen, jos on liukas keli. Iltapäivälehdet käyttävät täysin surutta termiä "kahvikatastrofi".

Eräänä kauniina päivänä Kansalainen sitten kohtaa kotibileissä kaverinkaverinsa Pörssikeinottelijan. Pörssikeinottelija kertoo Kansalaiselle olevansa Pörssikeinottelija. Kansalainen tietää, mitä se tarkoittaa, mutta tästä huolimatta hänen kasvoillensa sulaa maireanluonnoton, tahaton perseennuolentahymy. Sen sijaan, että Kansalainen ja hänen KanssaKansalaisensa veisivät Pörssikeinottelijan nurkan taa ja kurmoottaisivat tästä perkeleet pellolle, tyytyy sivistynyt Kansalainen vain gandheilemaan ja sovittelemaan älävaansuutu-äänensävyllä: "Meidän lähtökohtamme on vaan hiukan erilaiset", "Sulla on sun mielipiteet, ja mä kunnioitan niitä", "Mitä siitä tuliskaan jos kaikki oltais samaa mieltä" tai "Kyllä meitä kaikkia tarvitaan täs maailmas".

Näin se menee, mittakaavan koosta riippumatta. Kansalaisen yleisin kuolinsyy on kiltteys. Algerialaiset, tunisialaiset ja egyptiläiset Kansalaiset: kyllä minä teitä hiukan kadehdin.

1 kommentti:

  1. Olen kauan (=vuosikausia) pohtinut ihmisluonteessa ikään kuin valmiustilassa vaanivaa ominaisuutta, opportunismia. Siis että onko se myötäsyntyinen ihmisessä. Siltä näyttää, ainakin homo s. uroosta näkee sen ihan ilmiselvästi. Ns. 'menestyvät miehet' ovat juuri noita pörssikeinottelijoita - hyödyn tavoittelijoita, laskelmoivia huijareita, joille oman isoäidin tai siskon myyminen ei ole minkään sorttinen moraalinen ongelma. Keskitysleireiltä tai Estoniasta elossa selvinneet ovat oikea opportunismin malliesimerkki. Äärioloissa sinä ja minä olemme aivan valmiit repimään pään irti vieruskaverilta, jos siitä on itselle hyötyä. Jotenkin olen sitä mieltä, että juuri näin pitää ollakin... Tarkoitan, että opportunismi - ja optimismi - on vaistonvaraista, geeneihin koodautunut käyttäytymismalli, jonka ansiosta (?!?) ihminen lajina on onnistunut levittäytymään seuduille, jonne se ei edes kuulu (esim. Suomi) Jotenkin olen myös sitä mieltä, että nyky-yhteiskunnassa on edullisempaa pitää tämänkaltaiset mielipiteet itsellään, jollei sitten halua PerSu:n ehdokkaaksi. - En ehkä itsekään nyt tiedä, mitä haluan sanoa - ehkä vain: 'Ihmiset, toistanne ymmärtäkää' :)

    VastaaPoista